torsdag 30 maj 2013

Tjötande om utrustning

Det finns nog minst två typer av människor när det gäller att köpa grejer. Den första typen, typ A, gillar att planera och göra research inför sina inköp. Man överväger noggrannt exakt vilka krav man har på det man ska skaffa sig, och börjar med att försöka begränsa produktutbudet till ett par få utvalda kandidater som man tycker passar sina behov. Man läser recensioner om prylarna för att försöka bilda sig en uppfattning om vad andra tycker om alternativen. Sedan studerar man varje detalj och egenskap, bestämmer sig, får kalla fötter och ändrar sig. Detta upprepas sedan några gånger tills man slutligen får någon slags magkänsla för vad som känns mest rätt.

Den andra typen, typ B, går till affären och plockar det man ska ha ur hyllan, går till kassan och betalar för sig.

Här är jag och Eric helt olika. Jag gillar att göra noggrann research innan jag köper något, och Eric är en klockren typ B. Med tanke på att ingen av oss är "cykelmänniskor" och att ingen av oss har varit på cykelsemester tidigare så är det en del inköp som har behövt göras, och det har blivit en salig blandning av typ A och B. Här kommer i alla fall en någorlunda komplett lista på utrustning vi har köpt, med motivering.

Cyklar


Vårat val av cykel föll på Specialized Sirrus Elite Disc, en racehybrid med fästen för lowrider (främre pakethållare) vilket är mycket viktigt om man har tänkt ha det. Det går att fästa en lowrider på en cykel som inte har fästen, men det blir rejält mycket rackligare. Man vill ha riktiga fästen. Den har även gott om växlar (18st) för de där riktigt tunga backarna.

Det ursprungliga målet var att hamna under 6 000kr när vi köpte cykel, men det insåg vi ganska snabbt att vi inte skulle kunna göra. Den här cykeln fick vi för 8 000kr på Cykloteket, vilket kändes som rätt lagom med tanke på ändamålet.

Sedan har vi utrustat cyklarna med stänkskärmar ifrån Biltema, en bakre pakethållare från Topeak, flaskhållare, plinga, cykelhjälmar och lite annat smått och gott.

Tält


Tältet blev ett Marmot Limelight FC 3P. Tält var ofantligt mycket dyrare än vi hade räknat med från början, vi hade hoppats på att komma undan med att ge en tusenlapp eller två, men det här gick för 3 295kr på addnature.com. Det är uppdelat i två delar, ett innertält och ett yttertält. Är man riktigt säker på att det blir en klar natt utan regn så vågar man kanske bara slå upp innertältet? Living on the edge liksom.

Vi hade egentligen velat ha en större absid i tältet (biyta som är skyddat 'under tak', men fortfarande utanför själva tältet där man sover) så att vi hade kunnat ha all packning och även cyklarna skyddade från regn och rusk. Det här tältet har en absid, men inte en speciellt stor. Viss packning kommer vi att rymma i tältet, men troligtvis inte allt.

Vi kompletterade tältet med ett tunnt uppblåsbart liggunderlag från Everest och en tresäsongssovsäck (ej vinter) från The North Face.

Cykelväskor


Bakväskorna vi har köpt heter Vaude Karakorum och rymmer 68 liter, kostar ~1 300kr att köpa. Även här hade vi hoppats att det skulle gå att komma undan billigare, men vi hade svårt att hitta något mellanting mellan dessa och typ Biltemas cykelväskor som är ofantligt mycket billigare. Då föll valet på denna istället. Man vill ju liksom inte att väskorna går sönder halvvägs, vad gör man då liksom? Det ingick även ett regnskydd vilket kommer att vara schysst när monsunregnet drar in över Norrlands inland.

Framväskor har vi inte köpt än och vi är lite osäkra på om vi kommer behöva det. Eventuellt.

Övrigt



Frågetecken

Det är några frågetecken vad gäller utrustning som vi har kvar att lösa i:

  • Stormkök/annan köksutrustning. Will we need it? Vår inställning tills vidare är att vi klarar oss utan det
  • Vadderade cykelbyxor, ett måste? Vi har klarat oss utan hittills
  • SPD-fästen? Straps? Skor? Bara frågetecken här...
  • Reservdelar? Vad är måsten?
  • Verktyg, behöver vi mer än vi har?

9 kommentarer:

  1. Men vilken fin utrustningslista ni har - och vilket kul projekt!
    Kök = bra att ha med. Gasol äger.
    Vad ska ni annars koka makaroner, bacon och cremefraiche på?!

    Jag har hört att spd/straps ger +30%, men har ingen egen erfarenhet.

    Silvertejp + Myggmedel? ;)

    SvaraRadera
  2. @Micke: Silvertejp och myggmedel glömde jag att skriva, men ja, det måste vi ha med. :) Även någon typ av rostlösande (5-56 eller liknande).

    Ja, straps/SPD lär hjälpa till en del. SPD känns väldigt seriöst och är ganska dyrt, men jag vet inte riktigt om strapsen håller måttet? Kanske bara blir ivägen/obekvämt. Ska in och surra med dem på Cykloteket om det någon dag framöver.

    Och ja, det är ett riktigt kul projekt :) Ingen av oss har gjort något liknande förut så det ska bli kul att se hur det går! Det är ju omöjligt att tänka på allt och förutspå alla scenarion, men det är väl lite av charmen med en sån här grej också.

    SvaraRadera
  3. Inget kök? Vad har ni tänkt äta.
    Vi kör med denna http://addnature.com/product.aspx?pf_id=PRIMUSETAPOWER på våra fjällvandringar.
    Lagar riktiga lyxmål på den utan problem. Den kommer också i en egen semimjukväska som isolerar grytan med makaronerna medans ni steker baconet :)

    SvaraRadera
  4. Solskydd kan vara bra att ha. Inte kul om ni bränner sönder nacken och vader. Ni kör ju norrut så det är där ni kommer känna mest.

    SPD tycker jag är riktigt bra. Jag ser iofs mest skillnad när man ska uppför där en utan SPD blir hjälplöst efter. Cykelbyxor skulle jag också köpa och det prioriterar jag högre än handskar. Tänk dag 3 när ni kört 16 mil och det börjar skava rätt mycket mellan skinkorna.

    Har ni olja till kedjan? Min kedja började gnissla rätt bra i lördags när jag körde 4,7 mil och hade nog 4-5 mil innan sen jag oljade in senast. Lägg på och torka bort det som är på utsidan varje dag så håller kedjan hela vägen.

    SvaraRadera
  5. @Leif: Planen är att ha medhavd mat för kvällsmål/frukost, och att i övrigt klara oss på restaurangmat eller typ konservburkar som kan ätas utan att man behöver värma upp dem. Tack för länken till addnature! Ska dit och kika på den nu till helgen, det är ändå något vi bör överväga tycker jag.

    @Simon: Solskydd, tack! Det kan vara bra ja. Straps har vi pratat mycket om, men det känns lite epigt om man ska cykla 130 mil med dem.

    Klokt med olja till kedjan förresten, just nu har vi ingen riktig olja. Kan du rekommendera någon eller är det bara att ta första bästa?

    SvaraRadera
  6. Nej jag kan tyvärr inte rekommendera nån olja. Jag har bara lyssnat på de som säljer grejer och kört på det som de rekommenderar. Men det finns väl säkert nån bra affär i Sthlm som kan hjälp er.

    SvaraRadera
  7. Var faktiskt och köpte olja på Cykloteket idag, och mycket riktigt, de hade bra svar på mina frågor :)

    SvaraRadera
  8. Sitter och planerar inför sommarens semester och jag tänkte göra som er, fast åt andra hållet, jag tänker cykla till Gotland och stanna där ett par veckor, för att sedan vända hemåt, lagom till det att jobbet börjar.

    Några tips på saker som man kanske inte tänker på, innan det är försent ?

    SvaraRadera
  9. Hej Tony, roligt att du ska ut och cykla i sommar. Det verkar bli en riktigt långkörare för dig. :)

    Jag har snackat lite med min cykekollega och vi har några tips vi kan ge:

    * Riktigt bra regnkläder. Blir man blöt så blir man kall och då blir det jobbigt. Bra regnjacka, bra regnbyxor och skoöverdrag.

    * Vadderade cykelbyxor (och inga kallingar under), för att slippa skavsår. Vi körde också med Assos byxfett som vi smorde ljumskarna med två gånger om dagen.

    * Cykel med punkteringssäkra däck. Vi hade turen att inte råka ut för en enda punktering på sammanlagt 260 mil cykling vilket var väldigt skönt.

    * Mellanmål. Se till att alltid ha lite snabb energi nära till hands.

    * Minst två vattenflaskor. Det hände att vi fick slut vatten, och då blir man fort trött och seg.

    Det finns säkert många fler saker man kan nämna, men det känns som det viktigaste. Lycka till på din cykelsemester!

    /Viktor & Eric

    SvaraRadera