söndag 7 juli 2013

Etapp 15: Piteå - Antnäs/Råneå

Jag tror inte att någon av oss riktigt har förstått att vi är framme. Det är helt sjukt. Varje dag i två veckor har vi cyklat mot det här målet. Varje dag har vi längtat tills den här dagen, och varje dag har vi önskat att vi var framme. Nu är vi framme, och det är så otroligt ofattbart skönt att vi knappt kan få ned det i ord.

Det är faktiskt en grej som vi har funderat på under resans gång, "måste man lida för att kunna njuta ordentligt?". Det verkar nästan vara så. Det kanske låter lite grymt, men det är i princip det vi har gjort varje dag i två veckor. Lidit alltså. Inte hela dagarna förstås, och vissa dagar har vi lidit betydligt mer än andra. Efter två veckor utan smör på brödet så känns det lite lyxigt att helt plötsligt ha det. Efter två veckor i sovsäck är det lite lyxigt att sova i en säng med sängkläder. Jag tror att man kanske lär sig att uppskatta vissa saker mera, saker som man annars väldigt enkelt tar för givet.

Men nåväl, den här bloggen handlar inte om knepiga filosofiska funderingar. Det får man läsa om någon annanstans. Den här bloggen handlar om cykling. Efter en mycket skön eftermiddag och kväll hos Erics moster i Piteå så somnade vi till slut i riktiga sängkläder för första gången sen vi lämnade Stockholm. Underbart. Vi unnade oss lite sovmorgon imorse, och strax efter kl 07 var vi uppe och vakna igen. Dagen började med en riktig brakfrukost i värsta hotellanda. Kort därpå bytte vi om, satte väskorna på cyklarna och cyklade iväg mot centrala Piteå. Strax innan 9-tiden på en söndagmorgon var det som att cykla genom en spökstad. Inte en själ på gatorna och torget. Helt tyst. Läskigt!

Dagens etapp var egentligen uppskattad till 6,5 mil till Antnäs, och 13 mil till Råneå. Det har blivit lite kortare tack vare att vi har valt smartare rutter, så de faktiska sträckorna blev 5 mil till Antnäs och 11 till Råneå. Skönt att spara in så mycket faktiskt.

Första biten ut från Piteå cyklade vi faktiskt längs E4an ända till Rosvik. Innan dess hade vi inte cyklat en enda meter längs E4an, men tack vare en bred vägren och lite trafik så gick det faktiskt över förväntan. Efter det var det raka spåret till Antnäs, och på de första 5 milen gjorde vi bara ett enda riktigt stopp. Medvind är en förklaring, drivna av stark hemlängtan är en annan. Det gick dessutom på rekordfart: 23,7km/h.Inne i Antnäs fikade vi hos Erics farföräldrar. Detta var slutstationen för Eric. Han var framme. Han hade segrat. Själv var jag inte riktigt klar, utan jag skulle vidare till Råneå.Efter fikat fortsatte jag de sista milen på egen hand. Först längs en parallellväg till E4an, och sedan på småvägar mellan Luleå och Råneå. På den vägen gjorde jag två lite större stopp. Det första var inne i Luleå, drygt 2 mil från Antnäs. Där hade jag tänkt ta en bild på Facebookhallarna som jag passerade på vägen, men snopet nog kom det ut en tjej som sa att man inte fick ta bilder. Tråkigt!

Andra stoppet kom när det var ungefär 2 mil kvar, i Börjelslandet strax efter att jag hade cyklat över Persön. Fram tills dess hade det gått bra att cykla själv, medvind och hemlängtan drev mina trötta ben. Därefter blev det dock tungt. Dålig väg och kraftig sidvind drog ner tempot en hel del, men jag fortsatte. När jag väl kom in i själva Råneå var det med ett stort leende på läpparna och en overklig känsla i bröstet. Helt ofattbart. Så skönt! De sista kilometrarna gick av bara farten, och strax var jag hemma. Gud. Så. Skönt!

Nu är vi alltså klara med vår episka cykelresa. Det går att cykla mellan Stockholm och Luleå. Det har vi bevisat! Vi vill tacka alla som har läst våran blogg, alla som har kommenterat både här på bloggen och alla andra medier, alla som har tryckt 'Gilla' på Facebook, alla som har tutat och vinkat på oss på vägen och alla som på andra sätt har stöttat oss! Vi har läst alla kommentarer och uppskattat varenda en. Det har hjälpt oerhört mycket. Vi kan inte understryka nog hur viktigt det var varit. Tack!

Inom de närmaste dagarna kommer det att komma ett eller flera summerande inlägg här på bloggen, så håll utkik!

Dagens etapp i siffror! (Antnäs/Råneå)

Längd: 49,7km / 115km
Tid effektiv cykling: 2h 5min / 4h 55min
Medelhastighet: 23,7km/h / 23,3km/h

Dagens...

Dagens ortnamn: Luleå! Behöver vi säga något?
Dagens vägskylt: You better watch out!5 kommentarer:

 1. Grattis! Känns det inte lite vemodigt nu när det är över eller är ni bara så trötta på att cykla att det är enbart skönt. Planerar ni fler cykelutmaningar?

  SvaraRadera
 2. Vi behöver "Före" och "efter"-bilder på muskulösa lår i cykelbyxor och lite bilder på alla skador.

  SvaraRadera
 3. Lena: Mest skönt, men lite konstigt är det allt. Vi har ju haft ett så tydligt mål med varje dag och nu helt plötsligt behöver vi inte göra någonting alls. Vi har inte planerat något mer än, vi behöver nog få lite mer distans till det här först.

  Jakob: Bra idé! Ska se om vi kan ordna nåt ;)

  SvaraRadera
 4. Bara att gratulera, och klart färre problem än vad jag befarade att ni skulle få (skavsår och sånt)! /Henrik

  SvaraRadera