torsdag 27 juni 2013

Etapp 6: Alfta - Bjuråker

Vi började dagen med lite sovmorgon för att vänta ut regnet. Istället för att stiga upp vid 06:30 som har blivit någon slags norm för oss, så sov vi på till klockan 08 vilket var vääldigt skönt! Eftersom att vi hade tillgång till kylskåp i stugan så hade vi passat på att lyxa till det och köpt juice och mjölk till frukosten. Smarrigt!

Vid kl 10 ungefär kom vi igång med själva cyklingen. Då hade det slutat regna och vi styrde kosan mot Bollnäs. De cirka 2 milen dit gick fort och allting kändes bra. Vi frågade oss fram till Team Sportia och investerade i nya regnkläder. Personalen där var fantastiskt trevlig och hjälpte oss att köpa rätt grejer. Vi käkade sen lite mellanmål på ett närbeläget konditori och provianterade lite på Tempo innan vi begav oss norrut mot Arbrå.

Efter att vi hade passerat Arbrå, ungefär 2 mil norr om Bollnäs, så började det dugga lite lätt, och sedan ökade det på gradvis. Vi beslöt oss för att dra på den nya regnmunderingen och samtidigt dra på regnskydden på väskorna. Såhär ser vi ut numera när vi cyklar i regn:


Notera damaskerna över skorna. Aldrig mera blöta skor! Och ja, självklart har vi köpt identiska regnkläder. Det enda vi har köpt som inte är identiskt är nog cykellås, cykelhjälm och cykelhandskar. Allt annat är identiskt. Humor!

Mitt i allt detta regnande så stötte vi på en solklar utmanare till gårdagens 3km-backe. Det var en sån där lurig jävel som har en massa svängar som man tror är krönet, men sen när man kommer upp så bara fortsätter det.

När vi väl hade besegrat megabacken så vi fick vi fart i benen igen, och trots regnet så höll vi en ganska bra fart. De nya regnkläderna fungerade! Halleluja. :)

Vi fortsatte i någon mil innan vi kom fram till Delsbo, som är det sista samhället innan campingen som vi skulle ta in på för natten. Där stannade vi till på en pizzeria och käkade middag. Sedan snabbt upp på cyklarna igen för att ta den sista milen till Dellenbaden. Det var nu som himlen verkligen öppnade sig på nytt, fram tills dess hade det visserligen regnat, men inget hällregn i stil med gårdagen. Det verkar inte spela någon roll vad man har för regnkläder, för visst tusan blev vi blöta under regnkläderna i alla fall. Förvisso inte alls lika mycket som igår, men ändå blöta.

På Dellenbaden har vi tagit ett rum istället för tältet. Eftersom det fortfarande hällregnar ute så tänker vi att det inte är värt det att bo i tält. Allt skulle bli blött då. Allt. Nu har vi istället fått låna tvättstugan här och hängt upp alla kläder som är blöta på tork. Personalen här har varit supertrevliga, snälla och hjälpsamma. De lät oss som sagt använda hela tvättstugan till att torka våra blöta kläder och de bjöd oss på varsin kopp kaffe också. Superschysst! Två tummar upp. Som underhållning medan vi drack upp kaffet så råkade det vara kristen allsång också. Myspys!


På det hela taget har det varit en bra dag idag. Regnet har inte varit ett problem och cyklingen har gått bra. Enda lilla hickupen var att vi råkade komma åt etappknappen på GPS-klockan så att vi inte vet exakt statistik för dagen. Den blir alltså lite ungefärlig. Imorgon kommer vi att nå Sundsvall och då är det dags för vår första vilodag. Ska bli grymt skönt. Nä, nu ska vi lägga bort telefonerna på laddning och göra lite annat. Puss och kram!

Dagens etapp i siffror! (lite ungefärligt sådär, se ovan)

Längd: ~98km
Tid effektiv cykling: ~5h
Medelhastighet: ~20km/h

Dagens...

Dagens olycka: Viktor fick en insekt i halsen mitt i en uppförsbacke. Mycket obehagligt (men kanske mest för insekten)
Dagens ljusglimt: Folk i allmänhet. Trevliga och hjälpsamma! Gillart!
Dagens surprise: För första gången muade en kossa tillbaka efter att vi först muat på den. Vi har tappat räkningen hur många kossor vi har muat på innan, den här kossan måste vara speciell!
Dagens besvikelse: Väderprognosen. Det skulle ju inte regna idag!
Dagens ortnamn: Ice-TInga kommentarer:

Skicka en kommentar