söndag 30 juni 2013

Etapp 8: Sundsvall - Kramfors

Som vi har nämnt i ett tidigare inlägg så har vi bestämt oss för att göra om rutten en del från det vi först planerade. Vi har cyklat nästan helt efter den ursprungliga planen fram till Sundsvall, men nu gör vi alltså om rutten. Tidigare gick den ganska långt inåt landet, ända in till Åsele och Lycksele. Den nya rutten är betydligt mer kustnära, och idag var alltså första etappen på den nya rutten - Sundsvall till Kramfors.

Dagens etapp började med att vi tog oss norrut ungefär 2 mil från Sundsvall, in i Timrå. Där gjorde vi dagens första pitstop (på en Gulfmack! Finns de kvar?) som bestod i varsin kaffe och kanelbulle. Gott. Där skrev vi också dagens första inlägg, med bullen i ena handen och mobilen i andra.

Från Timrå tog vi sen väg 331 nordväst. Där gjorde vi faktiskt vår första riktiga felcykling hittills, vi råkade hamna på en väg som vek av i motsatt riktning från väg 331, men som tur var hann vi kolla på kartan och cykla tillbaka de 2-3 kilometrar som blev fel för att sen svänga av på väg 331. Efter ett par mil så gjorde vi dagens andra pitstop, precis bredvid någon typ av rök (lapprök, samerök, nånting sånt). Till slut blev vi bortjagade av alla flygfän som uppenbarligen tyckte att det där var deras vindskydd. Dåligt.


Vid det här laget började vi få slut vatten och vi tänkte inte göra om samma misstag som i fredags. Därför började vi hålla utkik efter folk som var ute på gården så att man skulle våga sig fram och fråga efter lite vatten. Till slut hittade vi ett par som satt ute och stekte i solen, och vi vågade oss fram och frågade efter vatten. Vatten fick vi, och de var supertrevliga precis som alla andra vi hittills har mött. De var lite nyfikna och så och frågade vars vi var på väg, och vi fick lite tips och åsikter på rutten mot Kramfors vilket gjorde att vi valde en annan väg dit än vad vi hade tänkt från början.


Efter det blev det ont om tätorter och vi gjorde nästa pitstop precis vid en åker. Sweet. Här gjorde vi ett lite längre stopp och hann med både det ena och det andra: äta macka, äta bar, dricka vatten, kissa, spela lite på varsitt grässtrå, stepdansa och smorsla in oss med rumpkräm.


Kort efter detta vek vi av från väg 331, och färdades numera på en grusväg i mer nordostlig riktning, mot Kramfors. Det här måste ha varit den sämsta grusvägen vi har cyklat på hittills: stora stenar och väldigt guppig. Åtminstone till en början, efter någon mil tyckte vi att den blev lite bättre. Slutligen övergick i alla fall vägen till asfalt och därefter var det raka spåret in till Kramfors.


Det här inlägget skrivs på Flogsta Camping i Kramfors. Jag tror att vi har blivit lite bekväma av oss, för nu råkade vi visst ta en stuga igen. Skärpning! Campingen är för övrigt rätt schysst, fin stuga och gott om duschar och toaletter. I stugavgiften ingick även varsitt inträde till grannverksamheten: en stor poolanläggning med rutschkana och bastu. Så där har vi självklart varit och tagit oss ett dopp och en bastu. Mycket skönt!


För att summera dagen så kan vi säga att  vädret har varit bra. Soligt hela dagen, kanske snudd på för varmt. Hellre det än regn dock! Lite tung på vissa delar, men på det stora hela har det gått bra. Vilodagens effekt på dagens etapp har varit förvånansvärt liten tycker vi. Förväntningarna var förvisso skyhöga, med uttalanden som "fan, våra ben kommer kännas som raketer efter att vi har fått vila en hel dag". Inga raketer där inte. Inte ens lite smällare. Dåligt.

Dagens etapp i siffror!

Längd: 93km
Tid effektiv cykling: 4h 35min
Medelhastighet: 20,3km/h
 
Dagens...

Dagens morot: Viktor blev jagad av ett gäng arga flygfän upp för en lång och brant uppförsbacke. Det var jobbigt! Puh!
Dagens ortnamn:


Dagens spaupplevelse: Pool. Bastu.
Dagens högoddsare: Eric badade i Sverige för andra gången den här sommaren. Sound the alarm!
Dagens uppenbarelser: Vi kommer ha helt galen bonnbränna innan vi är klara med det här. Viktor kommer ha ett vitt streck på armen där GPS-klockan sitter! Eric kommer ha en brunbränd buttcrack.
Dagens smeknamn: Roykbert
Dagens milstolpar: Nu är vi i Ångermanland, och nu cyklar vi på karta 3 av 3! Tjoho!
Dagens surprise: Viktor vaknade före Eric! Vars är de flygande grisarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar